torstai 4. huhtikuuta 2013

AMERIKKA!

 
 
Kun matkasimme Amerikkaan, päätimme ottaa hieman erilaisen näkökulman tähän suureen maahan johon mahtuu monenlaista. Matkustimme Amerikkaan sattuneesta syystä myös viime vuonna jolloin ohjelmaamme kuului:
- päivä Disneylandissa (aikuiset pukeuduimme Disney hahmoiksi ja lapsetkin saivat pukeutua)
- pyjamabileet (kaikki lapset ja aikuiset oltiin pyjamissa hela dagen.... et oli lepposaa ja hauskaa!
- teimme hampurilaisbaarin
- katselimme nähtävyyksiä kuvina ja lapset saivat värittää niitä
---- lista täydentyy kun muistan mitä muuta!+! :-D
 
Mutta tänä vuonna aloitimme näin...
 
 
Päivä 1: Amerikan intiaanien parissa
 
Kun lapset poistuivat lentokoneesta, saapui intiaanipäällikkö (minä) heitä vastaan ja kuljetin heidät omaan kylääni (kiersimme jonossa muut huoneet läpi sillä aikaa kun työkaverit tyhjensivät olohuoneesta lentokoneen tuolit pois:-). Pääsimme näin " kylään" johon istuuduimme rinkiin. Olin etukäteen netistä poiminut intiaaninimiä ja niiden merkitykset ja kerroin lapsille tarvitsevani itselleni heimon - ja meistä tulisi nyt täksi päiväksi intiaaniheimo.
Kuljin ringissä jokaisen lapsen eteen vuorotellen, annoin heidän nipusta poimia lapun josta luin hänen inkkarinimensä esim. GENESSEE, kaunis laakso. Uuden nimen saatuaan, maalasin jokaisen lapsen poskiin kaksi viivaa heimoon kuulumisen merkiksi. Lapset olivat todella innoissaan nimien saamisesta ja heimoleikistä...
 
Kirjastosta löytyi kirja, jonka myötä päätin olevani intiaanipäällikkö Sitting Bull. Kirjan avulla kerroin tarinaa Amerikan intiaaneista. Tämä tarina jatkui pätkissä päivän aikana. Ruokailimme myös kaikki lattialla suuressa ringissä, kuin yhtenä heimona.
 
Ennen kuin siirryimme kylästä askareisiimme (työpisteisiin) tanssimme inkkaritanssin, jolloin kiinnitimme jokaisen lapsen jalkaan tarranauhakiinnitteisen kulkusen (jota yleensä pidetään ranteessa tai kädessä) ja näin sai tanssi alkaa. Vierailimme tanssien päiväkodin viereisissä yksiköissä, sisäkautta kulkien.
 
Kun tämä tuokio oli ohi jaoimme lapset pienryhmiin
- oman toteemipaalun askartelu
- oikeiden nykyäänkin olemassa olevien intiaanien tanssin ja pukujen näkeminen, video    Youtubesta
- Amerikan lipun ja inkkaripäällikön kuvan väritys
Olisi ollut hauskaa tehdä lasten kanssa oikein iso, esim. 150cm korkea toteemipaalu isosta paksusta pahvirullasta... sellaista kun ei mistään nopsaa saanut niin tehtiin tämmöiset pienet...
nämä pahvirullat ovat apteekista (reseptilääkkeiden etikettitarrarullat) ja tukevampia kuin esim. wc tai talouspaperirullat.  Lapset saivat valita näistä hahmoista yhden omaan toteemiinsa jossa myös kertoo sen symbolinen merkitys. Lapset ensin maalasivat pahvirullat ja sitten värittivät hahmon joka sitten liimattiin pahvirullaan.
 
 

 
 
  
linkki INTIAANI NIMIIN:
  miesten nimet: http://www.snowwowl.com/swolfNAnamesandmeanings2.html

 
Tämä inkkari päätti nyt jatkaa matkalaukun purkua vaikka onhan tässä mennyt pääsiäinen josta piti laittaa ihan oma postaus viime viikolla... ja kevätjuttujakin alkaa olla... minä olen NIIIIN nauttinut tästä auringonpaisteesta, että en ole paljoa malttanut blogia päivittää. Pikku hiljaa... ;-)

CERTAIN THINGS CATCH YOUR EYE
BUT PURSUE ONLY THOSE
THAT CAPTURE YOUR HEART
American Indian Proverb

 
<3 Rina
 
Ei kommentteja: