PAPERIMASSA

Halvan ikea-kellon tuunausta
PAPERIMASSASTA
Paperimassan käyttö on yksi suosikkejani! Siitä voi tehdä vaikka mitä! Helppoa ja hauskaa!

TARVIKKEET:
Sanomalehtiä
Ämpäri tai jokin muu astia
vettä
liisteriä
sauvasekoitin

TYÖVAIHEET:
  • Tehdään uutispuuroa! :-) Taita lehti kahteen osaan ja revi kuitusuuntaan suikaleita, joista jälleen pienempiä paloja n. postimerkin kokoisia paloja. Tämä on myös lapsista hauskaa puuhaa!
  • Kun olet saanut astiaasi hyvän määrän sanomalehtisilppua, täytä ämpäri lämpimällä vedellä ja anna liota seuraavaan päivään. Halutessasi voit vaihtaa veden uudelleen lämpimään sen jäähdyttyä ja nopeuttaa prosessia. Varmista, että  paperikasasi peittyy kokonaan vedellä.
Ämpärillisestä sanomalehtiä saa tehtyä lukuisia töitä, niin aluksi pienempikin määrä riittää riippuen siitä mitä haluat tehdä. Valmis paperimassa on minulla kyllä säilynyt myös jääkaapissa muovipussissa parikin viikkoa käyttökelpoisena.

  • Seuraavaksi sanomalehden muusaaminen sauvasekoittimella. Lisää tässä vaiheessa vettä ämpäriin jos suinkin mahtuu, jotta sauvasekoitin ei ylikuumene.  Löysempää massaa on helpompi muusata. Muusaa koko massa, ja varmista, että möykkyjä ei jää. Makuasia on kuinka hienojakoisesta massasta pitää. Itse tykkään useimmiten tehdä massasta mahd. hienojakoista niin, että sen käsittely on myös helppoa ja jälki siistiä
  • Kun olet tyytyväinen uutispuuroosi eikä sieltä ole enää mitään "luettavissa" on aika mennä lavuaarin ääreen. Peitä lavuaari hyttysverkolla tai muulla harsokankaalla jotta paperimassaa ei valu viemäriin, vaan saat valutettua ja puristettua massasta ylimääräisen veden pois. Massasta tulee kiinteää kuin taikina, josta suurin neste on puristettu pois. Massa on kuitenkin vielä hyvin kosteaa.
  • Nyt massaan lisätään liisteri. Itse pidän eniten valmisliisteristä mutta jauheellakin onnistuu. Enpä osaa antaa neuvoa minkä verran liisteriä laittaa sillä laitan sen itse aina käsituntumalla, ensin vähän ja tarvittaessa lisään. Kun massa tuntuu hieman "liimaiselta" on se sopivaa. :-)
  • Voilà! Näin on paperimassa valmista käytettäväksi!
lionnut paperimassa, johon lisätty vettä ja
 jo vähän muusattu...

sauvasekoitin koetuksella mutta hyvää uutispuuroa tulee

lavuaarissa verkkokangas jotta viemäri ei tukkeudu...suurin
osa vedestä puristetaan pois...

...ja massasta tulee tämän näköistä.
Tähän lisätään vielä liisteriä!PAPERIMASSAN KÄYTTÖTAPOJA
Jos haluat tehdä paperimasssaa käyttäen tasotyön, voit käyttää pohjana esim. pahvia.
Lasten kanssa tein päiväkodissa peilejä joissa pohjana pahvista leikattu muoto. Kun pahvi leikattu muotoonsa, asetin rautalangasta pahvin läpi koukun ripustusta varten.
Operaatio on yksinkertainen. Paperimassaa levitetään pahvin päälle tasaisesti tai mikä onkin haluttu tapa. Työhön voi liimata esimerkiksi peilin (ja teipata sen vielä reunoista maalarinteipillä pahviin jotta terävät reunat piiloutuvat). Maalarinteippi jää sitten paperimassan alle. Työhön voi rakentaa myös kohokuvia liimamalla pahvin päälle muotoon leikatun pahvin tai mitä ikinä keksiikin.
Kun paperimassa on laitettu työn päälle, annetaan sen kuivua. Töissä olen voinut käyttää kuivauskaappia ja näin nopeuttaa kuivausprosessia. Huoneenlämmössä kuivumiseen menee päivä, kaksikin. Riippuu vähän työn koosta ja paksuudesta.
ALEMPANA TÄSSÄ SIVUSSA PAPERIMASSAN KÄYTTÖÄ KOLMIULOTTEISISSA TÖISSÄ JOISSA POHJANA KANAVERKKO. Scroll on down!

paperimassaa pahvipohjan päälle, johon liimattu ja reunoista teipattu peili
läps läps tasoitetaan pintaa, tai voi siitä röpeliäänkin tehdä!
työt kuivumassa! Kuivauskaappi on sitten kätevä! Huoneenlämmössäkin
kuivuu, saa vain odottaa pidempään...


Nyt maalataan, kivaa! Peili kannattaa suojata maalarinteipillä ja muut osat
(tässä myös auton renkaat) joita ei halua maaliin.

muutama työ koristeltuna tai vaiheessa... Eri Keeper ja
kuumaliimapyssy hyviä tässä.
yksi lapsen tekemä valmis työ, vrum vrum - täältä tullaan!Tuunattu kello keittiöön, mehän syödään aikaa! Pohjana pahvi ja paperimassa.
 Pintakäsittely tehty decoupage eli servettitekniikalla. Punainen lautanen tai reunat kellon
ympärille  on leikattu pahvilautasesta jonka ynpärille pyöritin leveää paperinarua. Punaisen
lautasreunan kiinnitin kelloon kuumaliimapyssyllä.MUISTONORSU PAPERIMASSASTA (kanaverkon käyttö)

Savinen norsu on esine jonka muistan lapsuudestani ja halusin kokeilla sen tekemistä toisenlaisesta materiaalista. Valitsin paperimassan. Alla näkyy kuvasarjana vaiheet työskentelyssäni
1.Muodon rakentaminen kanaverkosta. Kädessä kannattaa olla jotkin hanskat ettei pistele itseään kovin (vaikka enpä kyllä muista itse käyttäneeni ;-). Anyway, leikkaa kanaveron "saumoja" auki harkiten ja mieti miten saat parhaiten rakennettua haluamasi muodon. Ei ole niin hankalaa kuin aluksi voi tuntua, kärsivällisyyttä! Osia (kuten norsussa pää) voi sitoa toisiinsa rautalangalla ja kannattaakin jotta rungosta tulee kestävä.
2. Muodon päällystäminen maalarinteipillä...
3. Paperimassalla työn "päällystäminen" ja työn kuivuminen joka kestikin useita päiviä.
4. Työn viimeistely maalaamisella. Itse käytin akryylimaalia. Käsittelin työn vielä lopuksi venelakalla, jotta se kestää tarvittaessa kosteutta.
NUKKEPROJEKTI

LISÄÄ TÖITÄ PAPERIMASSASTA...

RYTMIMUNA! Sisällä muovinen muna jonka sisään laitettu kuivattuja herneitä. Paperimassa päälle.
Tässä ennen maalausvaihetta. Valmiista  maalatuista rytminumista ei ikävä kyllä kuvaa...


Kippo paperimassasta, myöskin maalausta vailla...
7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, oletko koskaan valanut paperimassaa muotteihin (samalla lailla kuin savea tai betonia)?

Rina kirjoitti...

Hello! Olen tehnyt pieniä paperimassatöitä muotteihin, esim. hiekkaleluun tai piparkakkumuoteilla sydämiä ja upottanut siihen pienen peilin palan ja sitten maalannut. Pienet työt onnistuu hyvin, jos haluaa isompaa niin sitten kannattaa miettiä jotakin tukiverkkoa (kanaverkkoa jos tarvii muotoa) niin, että työ pysyy varmimmin kasassa. Onko sulla jokin tietty jo mielessä tai minkä kokoista työtä olet tekemässä? Paperimassa kyllä taipuu moneksi, ja sanomalehtiliisteröinti on toinen nopeampi vaihtoehto. Tsemppiä ja hyvää kesää! Kiva kun laitoit viestiä! T.Rina

Musta Kissa kirjoitti...

Hei tekain vähän isompia kui pingis pallot kokosia pokepalloja. Kuinka ptkään ton kokoset kuivuu? Lapset teki omia pokemonfiguureja samaan syssyyn. ;)

Rina kirjoitti...

Hei Musta Kissa,

Teidän pallot on jo varmaan kuivuneet! ;D Hauskaa, kuinka ajankohtaiset jutut pääsevät näihin mukaan, niin se menee! Muistan kevään kun päiväkodissa pojat leikki koko ajan dinoleikkejä ja sitten tuli syksy ja Angry Birdsit. Pihaleikeissä yksi alkoi itkeä, ettei halua olla possu! ;) Oli niitä leikkejä veikeetä seurata.

Pahoittelut, että nyt vasta näin ja vastaan kommenttiisi, mutta 1-2 vrk vie yleensä kuivua, riippuen kuinka paksu kerros on paperimassaa. Jos päiväkodissa toimii niin kuivauskaapit ovat mainio kapistus prosessin nopeuttamiseen!

Kiitos viestistä ja hyvää syksyä sulle! t.Rina

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Osaisitko vinkata miten sauvasekoittimen saa puhtaaksi sanomalehtimassan teon jälkeen? Siihen jää musteesta väriä. Mietin että mikä aine liottaisi kätevästi värin pois, terän vierestä etenkin vaikea hinkata.
T. Aloittelija

Anonyymi kirjoitti...

Tarttuukos tuo massa lasiin, esim lasipurkkiin?

Anonyymi kirjoitti...

Voisin lisätä tähän (monta vuotta myöhemmin),että ylimääräinen vesi voidaan helpoimmin poistaa laittamalla massaa sukkahousu materiaalista tehtyyn sukkaan ja puristaa vesi pois vääntämällä ihan kuin pyykkiä vääntäisi kuivemmaksi.Samoin voi käyttää vaikka harsokangasta.