MOSAIIKKITYÖT


Tässä nyt kuitenkin ensimmäisenä toukokuun mosaiikkityöprojektia. Lapset tekivät tasotyönä pannunalusen laatoista, joita sain parin laattaliikkeen poismenevistä eristä. Kiva oli, että löytyi vähän värillisiäkin laattoja, vaikka olivatkin hivenen eri paksuisia. Kannattaa soitella laattaliikkeisiin tai poiketa ja pyytää, että laittavat näytekappaleita tai poisjääviä malleja sivuun, eritoten niitä harvinaisempia KIRKKAITA VÄREJÄ. Valkoista ja harmaata nyt löytyy lähes aina.
En ole ennen ohjannut lapsille mosaiikkitöitä ja oikeastaan yllätyin kuinka hyvin se sujui pienemmiltäkin, toki pienen avustuksen kera. Suurin osa tykkäsi kovasti liimata laattapaloja - löytää sopivia - tehdä työtä kuin omaa palapeliä kokoaisi! :-)

Tässä seuraa kuvia pienen ohjeistuksen kera:

TARVIKKEET
Kaakelilaattoja
Vasara
Sanomalehteä tai pahvia
Liimaa, Eri Keeper
Vaneria haluttu pala
Saumauslaastia
Lasta saumauslaastin levittämiseen

TYÖVAIHEET

1. Palojen valmistelu

Aseta laatta sanomalehden tai pahvin väliin nurja puoli ylöspäin ja naputtele napakasti eri kohdista laattaa. Kurkista välillä kuinka palat ovat lohkeilleet.Vasaroi isompia paloja edelleen pieneksi kunnes saat riittävästi paloja. Tässä alla meidän lopullinen saalis. Laattoja voi myös leikata ja muotoilla erinäisillä työkaluilla (mosaiikkipihdit,keramiikka/laattaleikkuri) joita meillä ei ollut käytössä. Vasara toimii varsin hyvin, toki sopivia paloja saa sitten enempi etsiä kun niitä ei voi muotoilla. Lasten kanssa ensikokeiluna tämä tekniikka on mielestäni selkein. Ja lapsista on myös hauskaa saada vasaroida laattoja rikki! Pitää vaan muistaa aina laittaa laatta lehden SISÄÄN eikä suoraan vasaroida taustaa, ettei pieniä paloja sinkoile silmiin tai muualle.


2. Työn varsinainen aloitus

Homma ei ole oikeastaan sen kummemma kuin liimata sopivia laattapaloja Eri Keeperillä vanerilevyyn niin, että väliin jää pieni n. 2-3 millin rako saumauslaastia varten. Toki isompia rakoja myös syntyi mutta sitten etsimme lopussa suurimpiin rakoihin pikkupaloja yhdessä.

Lasten kanssa työtä tehdessä aloitimme reunoista. Muutenkin se on kyllä hyvä paikka aloittaa, niin kuin monesti palapeliäkin tehdessä etsitään ensin reunapalat. Pyrimme löytämään ja liimaamaan ne reunan kanssa mahdollisimman "yhteen". Liimaa saa laittaa reilusti mutta ei kuitenkaan niin, että tursuilee yltympäriinsä. Tämä ehkä olikin lapsille hankalinta ja väistämättä pieniltä tippui liimaa laattojen päälle, joka sitten tietysti jämähti laattaan kiinni ja jota myöhemmin sai laatoista rapsutella irti, yhtä lailla kuin sormista ;-) Liimaus onnistui kuitenkin hyvin ja lapset innoissaan etsivät sopivia
paloja työhön.
Suosittelen, että lasten kanssa työskennellessä paloja etsitään ja liimataan reunasta kohti keskustaa, ja kun tila vähenee kannattaa sovitella useita paloja miten päin ne sopivat, ENNEN KUIN NE LIIMAA.
Aikuisten ja isompien lasten kanssa työtä voi suunnitella eri tavoin, ensin piirtää mallin paperille ja sitten vanerille, jos haluaa jotenkin jaottaa värejä ja kuvioita.Toki työtä voi suunnitella tehdessäkin sommittelemalla paloja, etenkin näin pienikokoisessa työssä. Mahdollisuudet ovat monet. Ensikokeiluna me teimme nyt hyvin vapaamuotoisesti ja myös siksi, että laattoja oli nyt ne mitä oli. Hienoja niistä silti tuli!


Ensin soviteltiin reunoihin sopivat palat - sitten niiden liimaus


Tässä lapsen sommittelemat palat. Alla oleva on minun tekemä. Halusin myös tehdä oman työn, johon voisin ensimmäisenä testata saumaamista, koska edellisestä kerrasta oli aikaa, ja ajattelin, että jos jokin menee pieleen, menisi se sitten omassa työssäni eikä lasten. ;-)

3. Liimauksen kuivuttua työn saumaaminen laastilla

Saumauslaastin valmistaminen oli minulle pieni jännitysmomentti kun tajusin, että edellisestä kerrasta on vuosia! Mutta tekevä oppii, vaikka epäonnistumisiakin tulee! Ensimmäinen satsi sekoittamaani laastia oli löysempää mutta toimi silti, toisella kerta oli jo enempi tuntumaa. Ongelma kun oli, että pienin Starkilta löytämäni pönikkä oli joku 3,5kg ja en sitä kertalaakista voinut kaikkea tehdä. Ja taasen, laastin valmistuttua, se pitäisi kahden tunnin sisällä käyttää niinpä 34 lapsen mosaiikkityön saumaukset olivat aikamoista liukuhihnatyöskentelyä. Lapset tulivat silti mukaan oman työnsä viimeistelyyn vaikka minä sitten viimeistelin reunat ja koitin varmistaa, että laastia oli joka kolossa. Aikamoinen urakka!
Meillä oli käytössä keskiharmaata Kiillon saumauslaastia. Kannattaa miettiä mitä väriä työhönsä haluaa, ja minkä värisiä laattoja on käytössä. Kontrasti tekee mosaaikkityöstä terävän. Kannattaa katsella kirjoista tai netistä kuvia ja vertailla erilaisia vaihtoehtoja.

"Koneellinen sekoitus" kävi näin hienosti vispilällä... ;-)


Valmis laasti plöts työn päälle, ja eikun rauhallisesti keskeltä reunoihin päin lastalla sitä levittämään. Niin, kun laasti on sekoitettu, annetaan sen ensin jähmettyä n. 15minuuttia. Sitten vasta se plöts! ;-)
Lastaa kannattaa välillä kopauttaa pystyasennossa niin, että kaikki laasti irtoaa ja voi hyödyntää siinä olevan laastin kaikkiin koloihin. Yllättävän riittoisaa se on! Itse koin helpoimmaksi ottaa työn käteeni silloin kun viimeistelin töiden reunat (lapset laastasivat keskustan, minä reunat) niin, että sitä ei valu yli tai tipahtele.


4. Laastin tasoitus ja kosteutus kostealla sienellä

Kun työ on pienen hetken kuivahtanut mutta ei ole vielä täysin kuiva, on sitä syytä nihkeän kostealla sienellä vielä sivellä tasaiseksi ja varovasti "sivellä esiin" mahdollisesti piilossa olevia laattoja. Jos käytössä on ollut eri paksuisia laattoja, lasta ei vedä saumauslaastia tasaisesti kaikista kohdista ja peittää mahdollisesti joitakin paloja, niinpä tässä kohtaa ne tuodaan esiin. Se ei haittaa, että laatat "liikaantuvat" entisestään, ne puhdistetaan kun työ on päältä kuivunut


5. Työn kiillotus kangasrievulla tai esim. käsipaperilla.

Tämä on viimeistelyvaihe, jossa ylimääräinen laasti pyyhitään pois laattojen päältä ja ne muuttuvat myös kiiltävimmiksi.
6. Valmiita töitä....

Tässä valmiita töitä! Toki työn viimeistelee vielä reunoihin liimattu puurima, jota ei näissä kuvissa ole. Se jäi kotiin tehtäväksi. Mutta kuten näkyy, "samoilla laatoilla" syntyi varsin erilaisia pintoja.

Tässäpä näin tällä kertaa! Koitin ottaa parista mosaiikkikirjastani kuvan, mutta kameran säädöksissä nyt jokin tökkii, enkä nyt saa siitä tolkkua päähäni, mutta kirjat ovat nimeltään

SUOMALAINEN MOSAIIKKIKIRJA: Virginia Loÿ, Otava 2008
Tämä kirja on 141 sivuinen monipuolinen perusteos ja antaa hyvin ohjeita myös kosteisiin tiloihin tehtäviin mosaiikkitöihin. Ostin kirjan reilu vuosi sitten käsittämättömään hintaan Suomalaisen Kirjakaupan alesta: 6€ (ovh.45€)

MOSAIIKIN MAHDOLLISUUDET: Eija Juutilainen, Atena 2008
on puolet ohuempi teos mutta myöskin kattava ja kivoja ideoita on. Olen pitkään halunnut koristella ison saviruukun mosaiikkitekniikalla. Tässä kirjassa on kivoja ideoita niistä myös. Siirrän aina ostamieni kirjojen hintalapun takakannen sisäpuolelle ;-) tämä oli myös alessa joskus 10€.
 
ILOISIA HETKIÄ MOSAIIKKITÖIDEN PARISSA!

<3 Rina

5 kommenttia:

Pieta Voipio kirjoitti...

Kiitos ihan älyttömästi tästä postauksesta! :)

Muutimme syksyllä vanhaan taloon, jonka pihalla oli ja on edelleen joitakin kymmeniä kiloja erivärisiä mosaiikkikaakeleita, ja mietin että niitä voisi hyödyntää ohjaamalla pojan päiväkotiryhmälle jonkun helpon kaakelityön. Kun näin nämä ohjeet, innostuin ajatuksesta pilkkoa isoja kaakeleita (niitäkin riittää...) Nuo sirpalesommitelmat ovat nimittäin todella paljon kauniimpia kuin harmonisimmatkaan neliötyöt! :)

En kuitenkaan koskaa ole ohjannut pieniä lapsia, muuta kuin omaani, mutta uskon että kyllä se päiväkodissa onnistuu 2-4 lasta kerrallaan. Saumauksesta en ole aivan varma, vaikka sitä olen kyllä tehnyt ihan "oikeassa" laatoituksessa. Tai juuri siksi en ehkä uskaltaisi kokeilla päiväkotiolosuhteissa, varsinkin vieraassa paikassa.

Rina kirjoitti...

Hei Pieta, kiva että innostuit! Mosaiikkityö on hauskaa ja itsekin yllätyin kuink hyvin se lopulta sujui lasten kanssa. Saumauksessa annoin lasten lähinnä laittaa laastia työn keskelle ja levittää sitä keskeltä ulospäin. Minä tasoitin kaikki reunat ja viimeistelin pienempien lasten töiden pinnat myös eritoten kun joissakin töissä käytetyt laatat oli eri paksusia ja tällöin saumaaminenkin on astetta haastavampaa. Hilpeää helmikuuta sinulle! T.Rina

Pieta Voipio kirjoitti...

Vähintäänkin innostuin! :D

Aion kokeilla kaakelisirpalemosaiikkia yhden kaapin takaseinään, se on pojan parvisängyn alla olevan tilan yksi "seinä" ja vähän masentava, kulahtanut lastulevy. Sirpaleet ovat sen verran kevyitä, että uskon sen kestävän hyvin.

Sitten jos ja kun on tuo kokeilu takana, on varmaan paljon mukavampi ajatella saumausta lasten kanssa. Laitan varmaan omaan blogiini merkinnän projektista, viittaan sitten sun ohjeisiin täällä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen aikonut tehdä mosaiikkia oppilaiden kanssa. Omasta mosaiikkiharrastuksesta on aikaa, siksi rupesin etsiskelemään ohjeita.. Kiitos näistä!

Kirsi kirjoitti...

kiitos tosi paljon tästä ohjeistuksesta - ehkä tällainen aloitteleva amatöörikin uskaltaa ryhtyä hommaan tyttärensä ( 4,5v ) kanssa. Tarkoitus olisi tehdä maailman ihanimmalle hoitotädille eläkkeellejäämislahjana mosaiikilla päällystetty tarjotin.