KIPSITYÖT

KIPSITYÖT 

TARVIKKEET:
Huoneenlämpöistä vettä
kipsijauhetta
astia
haluttu muotti,astia esim. maitotölkki
jos käytät esim. hiekkalelujen kakkumuotteja muottina, voitele ensin vaseliinilla jotta muotti ei tartu kiinni.  

Esivalmistelut:
Suojaa pöytä ja ota käyttöön halutessasi suojahanskat. Kipsi myöskin pölyää joten sitä tulee käsitellä rauhallisesti. Kipsiä ei saa kaataa viemäriin. Astiaan kuivuneen kipsin voi lopuksi kaapia irti ja heittää roskiin.

KIPSISEOKSEN TEKO:
 • Kaada ripotellen kipsijauhetta huoneenlämpöiseen veteen niin kauan (esim. muoviastiassa), että keskelle muodostuu vedenpinnan yläpuolelle pieni saareke. (Melko yleinen ohjeistus on myös 1 osa vettä, 2 osaa kipsijauhetta) Kaada kipsi mahd.läheltä veden pintaa jotta ei synny ilmakuplia.
 • Anna seoksen imeytyä pienen hetken (2 min.) jonka jälkeen velliin saa varovasti laittaa kätensä! :-) Voi käyttää myös kauhaa.
 • Riko mahdolliset paakut ja hämmennä kevyesti. Jos hämmentää liian voimakkaasti, syntyy ilmakuplia jotka näkyvät myöhemmin työssä (siitä tulee sitten reikäjuustoa).
 • Hyvä kipsivelli on  jugurttimaista. Kun valmista, kaada haluttuun muottiin, esim. maitotölkkiin. Kipsi on kovettunut kun se lämpenemisen jälkeen viilenee, jäähtyy.
 • Kipsin valaminen täytyy tapahtua rauhallisen rivakasti sillä kipsi jähmettyy melko nopeasti. Eli tässä vaiheessa täytyy olla kaikki jo esillä ja valmiina!
 •  
   

KIPSIN VEISTÄMINEN JA MAALAUS

Kipsitalot: Alla on muutama kuva kipsitöistä joita tein ollessani työharjoittelussa askartelukaupassa. :-) Valoin ensin kipsin maitotölkkiin jonka jälkeen kaiversin niistä taloja. Jatkokehitysidea syntyi jälkikäteen, tällä tavalla olisi saanut kivoja lampunjalkoja kun olisin hoksannut  asettaa maitotölkkiin ennen kipsivalua  metalliputken jota pitkin sähköjohdon olisi voinut asentaa.  Maalasin talot peiteväreillä.
kipsitalot kaiverrusvaiheessa
kipsitalot maalattuina
Kipsistä tuikkualusta: Kaiversin vuosia sitten melko isosta kipsimöhkäleestä tuikkualustan, pariskunnan. Tehtävä olikin sikäli haastava kun piti pyrkiä "näkemään" se mitä haluaa työstä syntyvän ja varoa ettei kaiverra työtään liikaa!
kaiverrettu tuikkualusta, pariskunta
                                                     
Kipsilehdet: Tämän ohjeen bongasin joskus  netistä: http://www.metsavastaa.net/kipsilehdet
Kuvaamani kipsilehdet ovat lasteni tekemiä ja niistä tuli hienot! Olemme käyttäneet niitä syksyisin tuikkualustana. Lapset maalasivat lehdet peiteväreillä. Kipsi imee väriä hyvin ja jotta lehdet rihmasto ei olisi peittynyt värin alle, huuhtelimme lehdet maalauksen jälkeen jolloin värit myös sekoittuivat kauniisti ja tuloksesta tuli yllättävän paljon oikeata vaahteranlehteä muistuttava. Olen tehnyt kipsilehtiä isompien lasten kanssa myös päiväkodissa.


  
  Valmiit kipsilehdet
  Kipsilehden pohja, jonka jätimme valkoiseksi. Kipsiä voi vielä
  hioa hiekkapaperilla jos haluaa taasaisen pinnan.
   
   
   Kipsinauhalla tehty naamio muotin päälle

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä!