sunnuntai 15. syyskuuta 2013

KIVEN TARINA 
hUoMeNtA & iLtAa !
 
Aloitin tämän postauksen teon yksi aamu kuluneella viikolla ennen töihin lähtöä mutta se jäi kesken, ja nytpä on ilta: siis huomenta ja iltaa! Täältä poikii ihku ihania elikoita!
 
Mikä on kiven tarina? 
 
Lapset valitsivat viime viikolla kukin yhden kiven mukaansa metsäretkeltä ja silloin jo vähän alustin aihetta. Olin toivonut jokaiselle lapselle kotoa isohkoa tulitikkurasiaa josta tehdä pesä kivi-mörrikälle mutta niitä saapui vain harvalle niin muokkasin vähän toteutusta.
 
Esittelin lapsille ensin kiviä jotka olen tuonut Normandiasta meren rannalta. Istuimme matolla pienessä piirissä. Pidin kiviä käsissäni piilossa ja "helisytin"... kysyin lapsilta ovatko olleet meren rannalla ja jos, niin millaisella. Kerroin sitten itse olleeni Normandiassa ja siellä kivet olikin rannalla toisenlaisia kun vesi on vuosisatoja niitä hioneet toinen toisiinsa (pyöritin kiviä käsissäni).
 
Lapset katsoivat ihmeissään silkinpehmeitä kiviä ja silittivät niitä, koittivat poskea vasten. Kivihän on kova, mutta nämä kivet tuntuivat myös pehmeiltä. Kerroin myös kuinka ne soivat ihanasti solisten kun vesi kulkee niiden läpi, aaltojen juostessa rannasta takaisin meren suuntaan.
 
Katselimme sitten metsästä poimittuja kiviä, erilaisia ovat! Annoin ensin yhdelle lapselle askartelu irtosilmät ja kysyin mihin kohtaan hän ne asettaisi kiveen. Lapsi asetti ne ja kaikki seurasivat - siitä tuli hauska hahmo...näyttää kuin sillä olisi jotakin kerrottavaa? Mitä se voisi olla? Mikä hahmon nimi voisi olla? Kaikki lapset saivat sitten kivelleen silmät ja näin alkoi näiden kivien tarina...
 
Kaikki kiveen liimattu on kiinnitetty kuumaliimalla. Kun kivestä oli tehty jokin hahmo, annoin lapsille valkoista kartonkia (vielä vähän paksumpaa) ja vahaliidut. Kivi sai olla hetken valkoisella paperilla ja lasten tehtävä oli miettiä kivelle, missä se halusi asustaa... ja näin he saivat piirtää hahmollensa ympäristön. Toteutin tämän kaikilla koska vain osalla oli tulitikkurasia joka oli alkuajatuksena toteuttaa pesäksi kiville. Ne joilla rasiat oli, tehtiin lisäksi pesä.
Kun työ oli valmis, lapset kertoivat minulle kivestä tarinaa jonka kirjasin ylös. Joissakin kuvista se näkyy.
 
Lapset innostuivat tästä projektista valtavasti - ja kivet otettiin heti leikkeihin. Osa jatkoi projektia lisää kotona. 
 

 


Tässä on Sara, Tiri-vauva ja Hiirulainen

Tiri-vauva


 
ja kolme omissa pesissään

Minä asun sateenkaaren alla!

 


Tässä eskarityttöjen piirustukset, he piirsivät polun joka yhdistyy kun heidän työt liitetään toisiinsa. Muutenkin he tekivät töihin yksi vierassängyn ja toinen kaksi telttaa, jotta kaveri pääsee yökylään! :-D

 
Tässä eskaritytön oivallinen idea: päällystimme kiven kokonaan pehmeällä kankaalla! Siitähän tuli lähes kuin chu-chu pets ;-DHei, minä olen Matilda ja kotini katolla on trampoliini!

Ensin oli yksi...mutta pitihän sille sitten saada kaveri! Söpö ja Töpö!


Tässä on pingviini nimeltä Hauska. Hän sai ensin kodin ja pian lisää huoneita (toiselle paperille) !

 
Tämä kaveri on ainakin viisas: se osaa lukea sanomalehteä!
 
 
NÄITÄ OLI NIIIN HAUSKAA TEHDÄ LASTEN KANSSA JA NÄHDÄ HEIDÄN INNOSTUKSENSA. SUOSITTELEN!
 
Kehitysideaa: kun lapset piirsivät kivilleen kodin, ajattelin taas vähän myöhään, että sitähän voisi paperin yhdelle puolelle piirtää mörrikälle paikan missä hän on ja leikkii päivisin ja sitten toiselle puolelle sen missä hän yöpyy. Näin lapset voivat leikkiä niillä myös. Lapset kyllä innostuivat tekemään useita, kutsuisinko niitä leikkialustoiksi ja innostuivat leikkimään niillä myös yhdessä lattialla.
 
Mutta nyt mä lähden nukkumaan! Kauniita unia ja iloisia hetkiä kädentöiden parissa!
 
<3 Rina
 
 
 
 

2 kommenttia:

Marla kirjoitti...

Aivan mahtava idea, tämän toteutan :)! Kiitos!

Rina kirjoitti...

Kiitos palautteesta! Kiva, että olet löytänyt blogini! Tämä projekti oli kyllä todella hauskaa... ei muuta kuin askartelun iloa!